Ouder worden & minder slapen? Feiten, fabels & tips!
02-01-2025 02:50:36
Naarmate we ouder worden merken we soms dat ons slaappatroon ook verandert. Waar we vroeger misschien 8 uur slaap nodig hadden, lijkt het nu moeilijker om een goede nachtrust te krijgen. Dit kan te maken hebben met het altijd maar druk zijn, maar ook spelen biologische en fysiologische factoren vaak een rol. In deze blog kijken we waarom we bij het ouder worden vaak minder slaap nodig hebben en wat jij kan doen om jouw slaapkwaliteit te verbeteren.
Jonge mensen slapen over het algemeen gemiddeld 7-9 uur per nacht. Dit terwijl volwassenen boven de 60 jaar vaak genoeg hebben aan 6-7 uur. Meestal heeft dit te maken met het moeilijk in slaap komen. Er zijn diverse veranderingen. De belangrijkste:
- Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid diepe slaap af. Dit betekent dat je minder van de herstellende slaap doormaakt, wat essentieel is voor lichamelijk herstel / geheugen.
- Verandering van de interne klok. Deze kan verschuiven als we ouder worden. We horen terug dat zij vaak vroeg wakker worden en moeilijker in slaap kunnen vallen.
- Er wordt minder van het stofje melatonine aangemaakt. Dit is HET hormoon dat helpt bij het slapen. Naarmate we ouder worden produceert ons lichaam minder melatonine, waardoor men lastiger in slaap kan vallen of door kan slapen.
- Gezondheidsproblemen spelen een grote rol. Regelmatig komen er klanten in onze winkel met diverse aandoeningen, zoals slaapapneu, hartziekten, rug, schouder- en nekklachten, die kunnen zorgen voor slaapproblemen.
- Medicatie kan de slaapkwaliteit beïnvloeden. We horen vaker dat de klachten ontstaan wanneer men begint met bepaalde medicatie en hierdoor lastiger in slaap kan vallen of door kan slapen. Denk bijvoorbeeld aan pijnstillers, bloeddruk medicatie etc.
- Minder fysieke activiteiten. Dit hoeft natuurlijk niet altijd, maar zoals bekend bevordert lichaamsbeweging ook een diepere slaap en zonder kan het moeilijker worden om in slaap te vallen en/of goed door te slapen.
Nuttige tips:
- Zorg voor een vast slaaproutine. Probeer elke avond hetzelfde ritme aan te houden en in de ochtend zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip ook weer wakker te worden.
- Blijf fysiek actief. Fietsen of wandelen bijvoorbeeld kan er al voor zorgen dat je beter kan slapen, maar vermijd intensieve training vlak voor het slapen!
- Vermijd cafeïne & alcohol. Zoals in diverse onderzoeken aangetoond kan dit de slaap verstoren. Wil je dit toch drinken? Probeer ze dan in de tweede helft van de dag zoveel mogelijk te vermijden.
- Zorg voor een comfortabele slaapomgeving (rustige en donkere omgeving, maar ook een goede temperatuur in de kamer / in bed is belangrijk). Kies daarom vooral voor natuurlijke materialen, zodat jouw lichaamstemperatuur
- Beperk eventuele middag slaapjes / powernaps overdag of probeer ze zo kort mogelijk te houden (20-30 min) en niet te laat op de dag.
- Geen schermtijd vlak voor het slapen meer. Telefoon/tablets/tv’s kunnen allemaal de productie van melatonine verminderen en het daardoor moeilijker maken om in slaap te vallen.
- Probeer iets ontspannends te doen voor het slapen, zoals bijvoorbeeld meditatie of een boek lezen.
Slaap verandert naarmate we ouder worden, maar er zijn alsnog diverse manieren om je slaap te verbeteren. Het begrijpen van de oorzaak en het nemen van praktische stappen kan helpen om de kwaliteit te verbeteren!